Pedodontie

In cadrul programului pentru copii propus, vom anticipa cresterea si riscurile de imbolnavire a dintisorilor, precum si posibilitatea de a interveni la momentul potrivit in evolutia problemelor dentare. Se urmareste indeaproape evolutia cresterii dintilor copiilor si distributia lor pe arcade. Astfel prevenim orice fel de probleme legate de carii si putem indrepta defecte in cresterea si dezvoltarea dintilor si arcadelor dentare. Punem, deci, accentul si pe tehnici de ortodontie interceptiva.

Eruptia dintilor superiori sau inferiori in spatele dintilor de lapte este un lucru des intalnit, dar care nu trebuie neglijat. Controlul medical este imperativ necesar pentru ca pot fi necesare extractii dentare. Extractiile dintilor de lapte se fac doar de catre medicul dentist , ele necesitand mult discernamant intrucat, incorect conduse, pot afecta foarte grav alinierea dintilor si in special a caninilor care pot iesi mult in afara arcadei, afectand astfel estetica dentara.

Varsta la care copilul trebuie invatat sa se spele pe dinti este 2 ani, iar prima vizita la cabinetul stomatologic nu trebuie sa se faca mai tarziu de 2 ani si 6 luni. Aceasta este varsta la care se termina eruptia dintilor de lapte si copilul prezinta 20 dintisori.

Ghid pentru parinti:

Scopul acestui ghid este sa va lamureasca care sunt pasii ce trebuie urmati pentru ca micutul dumneavoastra sa nu cunoasca spaima de dentist. Si, mai ales, sa nu va rupa inima plangand noaptea din cauza vreunui dintisor.

Foarte important!

Este gresit sa ii spunem copilului: “hai sa mergem la dentist acum, cata vreme caria este mica si nu ai nevoie de injectie!” Va fi greu sa ii explicati ca aceasta procedura este inofensiva, atunci cand va avea nevoie.

Suprimarea obiceiurilor vicioase este deosebit de importanta:

  • suptul degetului / degetelor.
  • alaptarea dupa varsta de intarcare.
  • dormitul cu pumnul sub obraz.
  • muscarea/sugerea buzei inferioare (frecvent la fetite).

Ce poate medicul stomatolog sa faca pentru ca dintii de lapte sa nu se carieze, mai ales ca periajul la aceasta varsta intampina greutati?

Nimic mai usor: pur si simplu se pensuleaza pe suprafata dintilor un lac special, adica maselutele se “sigileaza”. Ele vor deveni astfel mult mai rezistente la atacul cariilor. Fara carii, micutul dumneavoastra va avea pofta de mancare, un somn linistit, iar dintii definitivi vor fi albi si sanatosi. Un control la fiecare 6 luni il va familiariza cu medicul, cu atmosfera, castigandu-i increderea. Altfel si la 6-7 ani, copii refuza chiar sa deschida gura. Cu ocazia acestor controale, copiii pot beneficia, in cadrul clinicii, de periaje profesionale cu paste aromate, cu sau fara fluor, special concepute pentru ei, si nu in ultimul rand, care castiga bunavointa celui mic. In plus, se vor obisnui cu zgomotul specific aparaturii noastre.