Parodontologie

Problemele parodontale afectează de la vârste timpurii un procent din ce în ce mai mare din populaţie. Fumatul, igiena deficitară, obiceiurile masticatorii viciate, cât şi înghesuirile dentare sau problemele de sănătate generale pot duce la afecţiuni parodontale. O dignosticare precoce poate face o diferenţă majoră în starea de sănătate a dinţilor noştri, şi, implicit a noastră.

In clinica noastra se va identifica, diagnostica, evalua şi se va trata afecţiunea parodontală, în aşa fel încât să zâmbiţi fără reţineri. Pe lângă tratamentul efectuat, un rol important îl are întreţinerea rezultatului obţinut, pe care îl vom face împreună.Parodontopatia este o afectiune des intalnita astazi, constand in distrugerea sistemului de sustinere a dintilor.

Pentru a putea intelege cauzele si manifestarea parodontozei/parodontopatiei, este nevoie sa cunoasteti anatomia si mecanismul de functionare al danturii.Dintele este fixat in osul maxilar/mandibular prin intermediul ligamentelor parodontale. Acestea realizeaza legatura dintre dinte si osul alveolar, avand si rolul de a amortiza socurile si de a preveni suprasolicitarea unui dinte prin mecanisme de aparare. Odata cu lezarea ligamentelor prin procese inflamatorii sau traumatice, dintele capata mobilitate si poate fi chiar pierdut, daca nu se intervine cu promptitudine inca de la aparitia primelor semne. Tratamentul bolii parodontale (parodontopatie sau parodontoza) este extrem de complex si particularizat pentru fiecare caz.

Tratamentele parodontale pornesc de la un simplu, dar foarte important, detartraj, supra si subgingival, completat sau nu cu air flow. Acesta este un dispozitiv ce indeparteaza pigmentii si microdepunerile greu vizibile de tartru cu un jet de microparticule antrenate intr-un flux de aer.

Pe masura ce boala parodontala se agraveaza tratamentele devin mai complexe: chiuretaje in camp inchis sau deschis, operatii cu lambou, aditii osoase si grefe de mucoasa gingivala. Acestea sunt grupe mari de tratamente, pe care clinica le particularizeaza in functie de tipul si gravitatea bolii parodontale intalnite.