Endodontie

Daca nu ati mai facut pana acum un tratament endodontic sau daca de la ultima procedura a trecut ceva timp, probabil ca aveti mai multe intrabari sau aveti asteptari care in prezent nu mai sunt valabile.

Alegand tratamentul endodontic, alegeti pastrarea dintilor naturali ca fundatie sanatoasa, pentru o dantura functionala de lunga durata.

Pulpa dintelui

Pulpa dintelui (“nervul dintelui”) este un tesut moale viu format din vase de sange, filete nervoase, fibre si celule. Este situata in spatiul din interiorul dintelui,format din camera pulpara si canalele radiculare.Pulpa are un rol important in perioada de crestere si dezvoltare a dintelui.

Dupa tratamentul endodontic,desi pulpa a fost indepartata, dintele ramane un organ viu. Poate functiona optim pe arcada timp indelungat, deoarece continua sa fie hranit de tesuturile din jurul radacinii.

Care sunt cauzele care duc la imbolnavirea dintelui?

In urma diverselor agresiuni( cel mai frecvent carii,obturatii vechi neetanse, traumatisme, tratamente dentare repetate etc.), tesuturile durae ale dintelui sunt distruse.La nivelul pulpei patrund bacterii din saliva, determinand inflamatia sau necroza(moartea) acesteia.

Bacteriile traiesc si se inmultesc in interiorul dintelui, deoarece organismul nu mai poate lupta contra infectiei. Canalul radicular comunica la varful radacinii cu spatiul din jur, astfel incat, netratata, infectia din interiorul dintelui se extinde, in timp, spre osul maxilar si tesuturile moi.

Semne ale afectarii pulpei pot fi durerea spontana, sensibilitatea prelungita la cald sau rece, modificarea culorii dintelui, deformarea si sensibilitatea tesuturilor moi, o fistula din care curge puroi, mobilitatea anormala a unui dinte, durerea la muscatura etc.

Uneori, cu toate ca dintele este bolnav, aceste semne pot fi absente!

Etapele tratamentului endodontic

Tratamentul dintelui face posibila pastrarea dintelui, deoarece elimina din interiorul sau continutul de tesut pulpar compromis si bacteriile.In timpul tratamentului, dintele este izolat de cavitatea bucala cu ajutorul unei folii de latex de unica folosinta, diga dentara, care previne patrunderea salivei.

  • Sunt indepartate caria si materialele restaurative vechi.Medicul realizeaza cavitatea de acces la orificiile canalelor radiculare.
  • Pulpa bolnava sau moarta este indepartata si canalele sunt masurate.
  • Canalele sunt curatite si largite cu instrumente speciale si sunt dezinfectate cu solutii chimice.Se sculpteaza in fiecare canal o forma care sa permita sigilarea etansa.
  • Urmatorul pas, obturatia de canal, presupune umplerea fiecarui canal cu un material biocompatibil, care previne reinfectarea.
  • Locul pe unde s-a patruns in dinte este inchis cu un material de refacere.Uneori pentru ancorarea acestuia este necesar si un dispozitiv radicular cimentat in canal (“stift”).

 

Care sunt avantajele tratamentului endodontic versus extractie?

Absenta unuia sau a mai multor dinti creeaza probleme de fizionomie, masticatie si fonatie.

Pentru a preveni migrarea dintilor restanti,modificarea ocluziei(muscaturii), aparitia durerii si afectarea articulatiilor, dintii extrasi trebuie inlocuiti cu o restaurare protetica fixa (punte), implante dentare sau o proteza mobilizabila. Toate acestea presupun manopere chirurgicale sau de interventie pe dinti sanatosi restanti.

Chiar daca exista solutii protetice moderne foarte bune si eficiente de inlocuire a dintilor, nimic nu este mai bun decat dintele natural.

Tratamentul endodontic ,realizat la cele mai inalte standarde de calitate, asigura sanatatea redacinilor si pastrarea dintelui pentru o perioada indelungata de timp, adeseori pe parcursul intregii vieti a pacientului.

Tratamentul endodontic efectuat corect, are o rata de succes atestata prin studii clinice apropiata de 95%. Dintele dumneavoastra va fi tratat numai daca exista sanse crescute de reusita.Cu toate acestea , medicina , in general, nu este o stiinta exacta 5% din cazuri pot necesita interventii suplimentare chirurgicale sau pot ajunge la extractie.